Sunday, October 5, 2008

Selamat Hari Jadi kepada Diri Sendiri

Assalamualaikum…

Ahmdulillah syukur ke hadrat Ilahi yg telah mnsyariatkn kpd kite sume utk menyambut Eid Fitri, setelah kite slesai berpose slame sbulan. sudah lame aku xupdate blog ni kih3 trlalu cbuk (konon2) kemas rmh utk raye, n ms raye mstila cbuk nk braye plak. mklmla org blaja jauh kn sume sdare mare nk suh g rmh die hihi


apepn,ini mrupakan pluang kali trakhir aku beraya d mlysia spnjng baki pngajianku d Mesir. krn slps ni aturan sesi pngajian sudah bergnjak sket n xlg mmberi pluang kpdku utk meneruskn perbuatn ku beraya di mlysia bersama kluarge trsayang. namun aku tetap redha kih3 stelah 2kali braye kt mlysia, maka buat ms ni aku rs akn blh hadapi kesayuan n kernduan braye d tmpt org dgn jayanye..

tak byk yg dpt dicritakn ttg raye taun ni, slain makan2..:D n target aku yg pling utama tntunya satay. d stiap tmpt yg ade satay, mmg aku g baham satay lbh dr bnde lain yg dihidangkn oleh tuan rmh. mklmla kempunan kih3 padahal taun lps dh mkn gk. xpe, utk buat stok raye2 yg akn dtg kt mesir nnti. satay d mesir tntunye xsama dgn satay d mlysia, w'pn org yg mmbuatnye d mesir adalh wrgenagare mlysia yg sah dan normal akal fikirannye. jln d KB jem mcm biase, trutamanya jln mnuju ke luar bndr n luar KB. dlm bndar agk lengang je time raye 1st n 2nd, sume org mnuju ke kg msing2 utk braye.

n yg pling pnting (pnting ke??), arini adalh hari raye ke5, 5oktober2008, merangkap hari aku diperanakkn oleh ibubapa ku 23taun yg lalu huhu da lame ek aku idop. ntah ape yg nk dirase dgn bufday kali ni pn xtau. aku bkn nk suh org celebrate or kasi adiah ke ape (klu nk kasi leh je hihi), tp yg pnting kesan umo yg brtmbh ini kpd diriku sndr. w'pn umo kite smemngnye bertmbh stiap saat ms berlalu, tp besela annual increase je yg diambl kire.

berkenan dgn umo, dl2 aku pnah trbaca kate2 bkas TPM kite yg kini tlh kmbali mnemui Ilahi iaitu Tun Ghaffar Baba. apabile ditnye ttg umo beliau yg sdh byk tp msh berpolitik, bliau mnjwb "umo hnye skadar angke, yg pnting adalh jiwa kite" (lbh kurg, dh lupe plak). 

bl aku renung2 blk, mgkn ade benarnye kate2 bliau itu. w'pn mgkn sparuh benar, namun ade pngajarn n intipati yg blh kite ambl. ade org umo nye mude, tp jiwanye sudah 'tua'. die mrasekn idupnye sia2 n tiada mtlmt jngke pnjang. bgnye nyawanye adalh milknye smate2 n ikut suke ati die lah mcm mane die nk spend idupnye. org sbegini apabile otak n pmikirannye di asak dgn 'kenikmatan' n 'kpuasan' idup yg tak realistik n bersifat smntare maka ia akn mmbawa kerosakn kpd dirinye sndr (self destructive). maka lahirlah golongn2 mat rempit, penagih dadah, bohsia n bohjan, n yg swaktu dgn nye. tndakan mreka hnye akn merosakkn diri mereka sndr. 

dgn hnye bermotosikal kapcai mat rempit bercite2 utk memndu pd klajuan cahaye yg mreka tau jika tetibe kapcai mreka ade mslh teknikal maka maut padahnye. nywa melayang bgitu shj sdgkn stiap nyawa itu amat berhrge. stiap mnusia mewakili modal insan. dlm govermnt atau syrkt ade jbtan sumber mnusia, utk mnguruskn n mntadbir hal ehwal kakitgn mreka. knape musia jg dikire modal??sdgkn mnusia bkn duit atau hrta fizikal mcm emas n batu pertama..? ini krn sjak lahir hingga mnjd dewasa, brape byk duit tlh diabeskn oleh mreka yg brt'jwb utk memastikan stiap mnusia yg lahir itu dpt idup dgn baik..dr kos hospital yg dtnggung krajaan n ibubapa shinggalah kos makn minum pkaian n pndidikan maka stiap mnusia yg ada itu amat mhl hrgenye. jika nk dbayar blk sume itu xkn trmmpu oleh stiap kite. itu br shj dr segi hrta n wang, blom dikire jasa n pengorbann ibubapa n guru2 yg mndidik n membesarkn kite.

apabile kite mnusia dikire modal, maka dlm sesuatu bisnes pn tntunye keuntungn yg kite inginkn, or at least balik modal hihi jika bisnes xbrape elok, blk modal pn xpe asalkn jgn rugi. maka mgkn bgitu jualah kite sbgai mnusia, stelah byk hrte n duit telah di 'modal'kn trhdap diri kite. maka suatu ms nnti tibe lah ms utk kite bg blk pulangn hsl dr 'modal' td. sama ade kite berjy mnghsilkn keuntungn atau kerugian bergntung kpd kite. mat rempit sbgai cnth tntunye mnggambarkn satu plaburan modal insan yg gagal, apabile gagal mmberi sumbangn blk n hasil yg baik kpd msyrkt, bahkan mnyusahkn lg idup msyrkt di skeliling mreka. di mane silapnye..???huhu bykla teori dpt didgr. malah nk tulis disini.

jd, kpd kite sume yg msh sedar n waras maka marilah same2 kite mmberi 'keuntungn' kpd msayarkt kite.  jdlah anak yg baik kpd ibu bape, jdlah pnduduk kg yg harmoni n knal mngenal antare satu sama lain. smemangnye bkn harta bnde smate2 yg mnggambarkn 'keuntungn' trsebut, namun rs senang hati n gmbire org skeliling kite dgn diri n akhlak kite sudh ckup utk mmbahagiakn mreka2 yg mmbuat plaburan trhadap diri kite dl. n apabila kite berkerja, brkhidmatlah dgn sbaik mgkn. sbgai sbahgian dr anggota msyrkt, kite prlu sedar yg kite ade pranan yg prlu dilaksana yg sesuai dgn profesion kite. bkn skadar utk mkn gaji n kluar pg pegi keje n blk mlm, krana kite bknlah robot.

n apabile kite dewasa n berkahwin, maka kite pula akn membri 'modal' n melabur dlm anak2 kite shingga mereka dewasa. sama ade plaburan kite itu brjy atau tidak, byk faktor yg akn memainkn pranan, dr krajaan kpd msyrkt skeliling n ibu bapa sndr. maka pikirla elok2. jika kite ingin mlihat plaburan kite dlm anak2 kite sbgai satu plaburan yg mnguntungkn n brjaya, maka kite sndr trlbh dahulu msti mnjd modal insan yg brjy n menguntungkn hsl dr plaburan ibubapa kite n generasi2 trdahulu dr kite. moga jiwa kite sntiase bersmngt utk idup n trus berjuang, krana kite sume ade alam akhirat yg prlu kite hadapi. d mana stiap amaln kite akn dihitungkn kmbali n kite sume akn ditanye ke manakh telah kite abeskn stiap saat dr umo kite yg tlh diberi oleh ILAHI. sesungguhnye alam dunia ni adalh tmpt utk bercucuk tanam n menanam modal, yg mana hslnye dpt kite kecapi di akhirat kelak. 

maka plh la 'bisnes' dunia anda dgn baik, agar hsl di akhirt adalh hsl yg mnguntungkn bkn lah skadar blk modal atau yg lbh truk, rugi. jika hsl di 'tanamn' kite di akhirat adalh rugi, maka tiada sape yg blh diprsalahkn pd ms itu kcuali diri kite sndr. mnangis kluar air mata darh pn xgune bl dh kt akhirat. malah ibubapa sahabt hndai pn xdpt nk tlg kite, msing2 nk jage hsl mreka sndr dr 'modal' yg tlh mreka laburkn di alam dunia. maka anggaplah umo kite ini adalh modal kite. gunekn ms yg ade dgn sbaik mgkn. sesngguhnye idup n mati itu diciptkan utk melihat sapa di antare kite yg pling bijak n cerdik lam melaburkn 'modal' umo mreka, n yg pling baik amalannye. ada yg di beri 'modal' umo yg sdikit maka umo mreka lbh pendek dr kite. maka kite yg msh diberi 'modal' umo scare prcuma oleh ALLAH Taala ini, msh hidup n bernyawa hndaklah bersyukur dgn sehabis syukur n jgnlah takabbur n lupe diri. krn 'modal' umo ini akn bl2 ms shj akn berakhir n apbile ms itu tibe kite xmgkn utk menangguhknnye w'pn sesaat. 

sesungguhnya demi masa yg berlalu, mnusia snetiase berada dlm kerugian huhu krn 'modal' ms n umo yg diberi olehNYA gagal kite atur n susun n manafaat kn dgn sbaik mgkn.

4 comments:

Laila said...

Selamat Hari Lahir..
dn selamat Hari Raya Aidilfitri..
smoga hidup di dlm keberkatan..

kakibola85 said...

thnx laila..:) selamat hari raye gk.xsmpt nk g mkn kek coklat kt rmh laila hihi

Anonymous said...

salam..
nice post...moga bisness kita bisa mnguntungkan ye =)

sesungguhnya hidup itu ujian..bersedialah berhadapan dengannya dalam segenap aspek..

btw dah tua..bila nak stat 'bisness' sendiri..hi2

kakibola85 said...

hmm bisnes sndr..??bina kluarge ek..

dlm proses persediaan..hihi ilmu n amaln kne ckup dl kn.ongkosnye pn memainkn pranan yg pnting gk..;)

doaknla ek..